Food and Beverage
hotelierite.net

Използвайте правилната чаша

Избирането на правилната чаша за всяка напитка ще добави елегантност  и стил на предлаганите от вас напитки и ще покаже на гостите, че имате  усет към един аспект, често пренебрегван в  обикновените заведения. Но освен естетиката,  специализирана стъклария е създадена за да презентира и запази най-добре качествата на самото питие.

Ето защо познаването на предназначението на различните чаши от персонала, не е за пренебрегване. То ще гарантира, че вашите гости ще изпитат истинската наслада.

Чаши за вино

Използвайте правилната чаша
За да се насладите на чаша вино, би трябвало да можете да оцените аромата и букета му. С по големите чаши можете  да завъртите чашата без риск виното да се излее върху покривката. Те са подходящи за червените вина. Тяхната вместимост варира от 200 до 450 мл. Разбира се това не означава да излеете почти цялата бутилка наведнъж - напротив, налива се не повече от една трета от чашата. Чашите за бяло вино са с по малък обем, за да се налива виното по-често, за да не се стопля. Тяхната вместимост е  от 150 до 300 мл. Подходящата чаша допринася за по пълното усещане на аромата на виното. Тънкото стъкло придава изисканост и допълва идилията на масата. На снимката по долу може да видите най-популярните форми на чаши за червено и бяло вино, които се ценят от истинските почитатели на тази напитка.
Използвайте правилната чаша
Използвайте правилната чаша

Чаши за шампанско

Използвайте правилната чаша



Високите и стройни чаши тип флейта се наложиха в последните години и никой вече не помни времената, когато в Балкантурист поднасяхме пенливата напитка в широки разлати чаши (Спомнете си филма „Опасен чар”) Високите чаши запазват за по дълго време мехурчетата на виното и неговия аромат. Чаши от оловен кристал или с тежки орнаменти не са удобни и не се препоръчват за употреба в заведения, освен, когато има специален случай – например сватба.

Чаши за бира

Чашите за бира са стотици видове. Всеки производител се старае да се отличи с чаша, която да направи впечатление с дизайна си, да е удобна и функционална. Все пак можем да определим няколко основни типа, които може да видите на снимките по долу. Това са класическата пилзенска чаша за бира, елегантната чаша тип "Stella artois" със столче, чашите за Weiβ beer((Вайс бир), които са задължително високи и с вместимост от 500 мл и класическите халби за наливна бира.
Използвайте правилната чаша
Използвайте правилната чаша
Сподели
Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.