Food and Beverage
hotelierite.net

Какво трябва да знаем за коняка

Какво трябва да знаем за коняка
За да носи названието "Cognac" една напитка трябва да отговаря на няколко условия. Първото от тях е гроздето от което  е произведена напитката да е от един от шестте района около град Kоняк. Тези райони са определени с закон още през 1938 г. Второто условие касае самия сорт грозде. Той трябва да бъде в 90 % Фол Блан или Уни Блан.
Какво трябва да знаем за коняка

Всеки коняк се разпознава по информацията, изписана върху етикетите. Тя се отнася до лозарските райони, продължителността на отлежаването на най-младата алкохолна течност в състава на коняка. Един коняк може да бъде пуснат на пазара след като най-младата алкохолна течност навърши възраст от най-малко две години и половина. За да се установи точната възраст на един коняк, под внимание се взима само времето прекарано в бъчви, тъй като след прехвърлянето и в стъклен съд алкохолната течност престава да старее.

 


 

·         V.S. (Very Special) или *** (Trois Etoiles) - коняци, чиито дестилати са държани в бъчви не по-малко от 2,5 г.

·         V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), V.O.(Very Old), Reserve - коняци, чиито дестилати са отлежали не по-малко от 4 г.

·         X.O. (Extra Old), - коняци чиито дестилати са отлежали в бъчви не по малко от 6 години.

Какво трябва да знаем за конякаКакво е Арманяк

"Коняк ние подарихме на целия свят, а Арманяк оставихме за себе си !"

И действително, коняк се произвежда основно за износ, а самите французи пият арманяк. Многовековен спор за сравнителни достоинства на коняка и арманяк се води до сега.

Арманяк правят в Гаскон - историческа област в юго-западна Франция, родината на славния д`Артанян.

Както и в коняка, в арманяка преобладава гроздe "Ugni Blanc".

Има много производители по света, които правят напитки наподобяващи или дори имитиращи френските оригинали. Разбира се има и такива, които са утвърдени брандове, като например гръцкото бренди METAXA. Българските варианти са Плиска и Черноморско злато, 33 годишен дистилат с доказан авторитет. Арменците имат много добри образци и дори претендират, че именно те са измислили коняка и наивно са позволили на французите да им откраднат технологията. Няма съмнение, че арменците правят наистина много добро бренди, но то не може и няма право да се нарича коняк.

Сподели
Какво трябва да знаем за коняка
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg