Food and Beverage
hotelierite.net

Текилата

Текилата е националното питие на мексиканците, популярно по цял свят. Тя се дистилира от ферментирал сок от растението синьо агаве, което се отглежда в района на гр.Текила от където идва и названието на напитката. И до днес ботаниците спорят дали то е кактус или не. Процентното съдържание на алкохола на текилата е  38 %

Текилата
Текилата

Видовe рекилаOфициално с закон мексиканските власти са утвърдили 4 стандарта текила:


  • Blanko (Plata) - известна още като - SILVER(сребърна) - тя е прозрачна и безцветна. Бутилира се непосредствено след дистилацията без да отлежава.

  • Joven - златна- добавени са  оцветители и ароматни добавки.

  • Reposado- тиха- в смисъл мека отлежала - тази текила е отлежала в дъбови бъчви до една година.

  • Anejo - това е текила която е отлежала в дъбови бъчви до 10 години.
Текилата
Познавачите считат, че текилата демонстрира най-добрите си качества, когато е на 4-5-годишна възраст. Между другото, митът за червея в бутилката, който е задължителен за истинската мексиканска текила, не съответства на действителността. Това не е стара традиция, а маркетингова хитрост за увеличение на продажбите в чужбина.

Как се пие текила

Текилата се консумира неохладена, със стайна температура. Истинските ценители я пият бавно, на малки глътки, така както ние пием нашата ракия. Най-популярни са малки чашки от дебело стъкло и дъно наречени „caballito”- малко конче.

Текила бум”- чашата се покрива с дланта и дъното се удря в плота на бара и след това се изпива на екс.

Submarino”- чашка текила се излива в чаша бира.

В баровете и клубовете е популярно текилата да се пие на шотове по 25 грама - на екс  с щипка сол, която се близва от дланта, и резенче лимон.

Текилата е и основна съставка за множество коктейли, като например Tequila sunrise, Mexicana, El Dorado, Sombrero и многo други.

Текилата
Текилата
Сподели
Текилата
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg