Food and Beverage
hotelierite.net

Уиски - видове и терминология

Думата Whisky  идва от шотландско-келтската дума uisge betha, което в превод значи "водата на живота". Легенда твърди, че първото уиски в света е произведено от бенедиктинския монах Джон Кор от манастира Линдорес в Шотландия. Въпреки това, ирландците твърдят, че те са изобретили алкохолната напитка.
Уиски - видове и терминология


Уискито  е  дестилиран алкохол от жито или царевица, който отлежава в дъбови бъчви в продължение на години. Основните видове уиски са:

Blended  whisky  представлява 90% от световното производство прави се  от различни дестилати от пшеница, немалцов ечемик или овес. Johnnie Walker например, един от митичните блендове  е  смес на алкохоли от пет дестилерии. Блендовите уискита се делят на  различни нива на качество, като най-високо стоят тези, в чийто бленд  има поне 40% ечемичено малцово уиски.

Уиски - видове и терминология

Malt Whisky(Малцово уиски) - произвежда се  само  от ечемичен малц. В резултат се получава превъзходно уиски, смятано от специалистите за по-добро от обикновеното зърнено уиски, което е съставна част от „Blend Whisky“.

Single malt е аристократът на уискитата. То се произвежда изключително от ечемичен малц и то само в една дестилерия за разлика от блендовото уиски, което също се произвежда от ечемик, но се смесва  с алкохоли от други  зърнени, като царевица, пшеница или ръж. В Шотландия има малко под 100 фабрики за малцово уиски, повечето от които са съсредоточени в долината Spey в Североизточна Шотландия. Друга част от тях са на северния остров Islay, а трета е групирана около Campbeltown.

Уиски - видове и терминология
„Scotch“ означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Шотландия (Scotland) и е запазена марка в целият свят. Само шотландското уиски може да има на етикета си думата „scotch“. В Шотландия повечето дестилерии произвеждат малцови уискита с уникален вкус и аромат, след това блендърите (изключително опитни дегустатори, които определят пропорциите на различните малцови и зърнени уискита в бутилка blended scotch) избират и смесват няколко вида от тях, така че да подчертаят определен характер на уискито. По този начин дестилериите в Шотландия са и самостоятелни производители на малцов скоч, и доставчик на суровина за производство на смесен скоч. Талискер например е едно от малцовите уискита участващи в палитрата на Johnnie Walker. Отворената търговия между независимите дестилерии и производителите определя разнообразния характер на скоча.
Уиски - видове и терминология

 „Irish“ е уискито е дестилирано и отлежало в Ирландия. То се прави от ечемик и други зърнени култури и отлежава между 5 и 10 години. Основната разлика между скоча и ирландското е, че в Шотландия дестилират напитката два пъти, а на Зеления остров - три пъти. Това поражда и шеги по темата в контекста на вечния спор кой е измислил уискито и кое от двете е по-добро. Ирландците казват, че само с две дестилирания не може да стане хубаво уиски, а шотландците ги контрират, че те не са достатъчно кадърни, щом се нуждаят от трета дестилация. Irish whiskey се прави от ечемик и други зърнени култури и отлежава между 5 и 10 години. Ирландците използват въглища вместо торф при сушенето на ечемичния малц, от който се дестилира уискито. По тази причина липсва опушеният вкус, характерен за напитката, произведена по шотландска технология. Вкусът на ирландското уиски е силно обогатен от аромата на бъчвата, в която отлежава, тъй като се използват бъчви, в които са се съхранявали шери или ром.

Bushmills са най-старата лицензирана фабрика за уиски в света - лицензът им е от 1608.

Уиски - видове и терминология

 „Bourbon“ Наименованието Bourbon произлиза от името на областта Бърбън Каунти, щата Кентъки, САЩ. Това е най - известният вид уиски, произвеждан в Щатите, който се отличава от всички останали по няколко ясно зададени показатели. Дестилира се от зърнена смес, в която задължително трябва да има 51% царевица - именно на това се дължи неговият сладникав вкус. За разлика от шотландските си и ирландски роднини отлежава в съвсем нови, обгорени дъбови бъчви, благодарение на които се получава и специфичният кехлибарен цвят. При уискитата, произведени в стария свят, се допуска добавянето на карамелен оцветител, но технологията на приготвяне на бърбъна не позволява включването на съставки, които променят цвета, вкуса или сладостта. Макар да не съществува официално правило, обвързващо напитката с конкретно място на производство, почти всички дестилерии за бърбън са разположени в щата Кентъки.

Уиски - видове и терминология
ТЕНЕСИ УИСКИ (TENNESSEE WHISKEY)

За да се нарича едно уиски Тенеси, то трябва да е направено от минимум 51% царевица, да е дестилирано до не по-малко от 80% алкохолносъдържание, филтрирано през дървени въглища от захарен (сладък) клен, да е отлежало поне две години в нови обгорени бъчви, а всичко това трябва да е свършено в Тенеси.
Tennessee whiskey е най-близкият роднина на бърбъна. Прави се от същите сортове зърнени култури, по същите методи на ферментация и дестилация, а има удивително различен вкус. Причината ли? Първите производители на уиски, по неизвестни причини решили да приложат като финален метод, филтрация през дебел три метров  слой дървени въглища от сладък клен. Точно този бавен процес придава уникалния аромат и фин вкус характерен само за това уиски. Следва отлежаване в нови специално обгорени бъчви от бял дъб. Най-известният представител, в тази категория, е разбира се, Джак Даниелс - най-старата регистрирана в САЩ фабрика за уиски.
Сподели
Уиски - видове и терминология
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg