Food and Beverage
hotelierite.net

Мексиканската кухня

Мексиканската кухня
Мексиканската кухня

Мексиканска кухня ( Gastronomía de México) е общото название на националната кухня на Мексико , представляваща сама по себе си синтез от ацтекски и испански кулинарни традиции.

Основните продукти в кухнята на Мексико са: боб, царевица, домати, картофи, чушки ,свинско и пилешко месо и други. Царевицата е традиционно зърно в Мексико, като се консумира прясна,  и като компонент в редица ястия и салати. Най-много се използва обаче за направата на тесто за „tamales“ - популярни мексикански питки, „gorditas“, както и много други тестени изделия на царевична основа.

Влиянието на  испанската кухня оказва влияние във формирането на местните ястия и в мексиканската кухня като цяло.

Мексиканската кухня

Основата съставка на кухнята на Мексико е питката Тортиля(на испански език - Tortillas) (направена традиционно от царевично брашно с подправки, сред които първо място заемат  чушките чили (визитна картичка на мексиканската кухня) и салцата.

От тортиля се приготвят различни, завити с пълнеж ястия бурито, чимичанги и енчилада. Те се поднасят към салати от плодове и зеленчуци, най-характерен от които е Гуакамоле(пастообразен сос от авокадо с добавени домати, лук,чушки и серано).

Най-важните и често използвани подправки в мексиканската кухня, са чили на прах,  кимион,риган,канела,какао.Много мексикански ястия съдържат чесън и кромид. Мексиканските ястия са прочути по цял сват със своята пикантност
Мексиканската кухняСред най-популярните рецепти са "Чили кон карне","Буритос",Енчелада, Касадия ,Пиле фахитас, Начоси ,ястия с гуакамоле и още много други.
Мексиканската кухня


Риба тон с гуакамоле


Сподели
Мексиканската кухня
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg