Food and Beverage
hotelierite.net

Фондю

Фондю
Кулинарният шедьовър на Швейцария - фондюто, въплъщава в себе си както превъзходен вкус, така и усещане за споделяне, семеен уют, топлина и приятелство. Думата "фондю" произлиза от френския глагол "fondre", който означава "разтапям". Това е практически единственото национално ястие на швейцарците, което е придобило и световна популярност.


Фондюто се приготвя в специален керамичен топлоустойчив съд, затоплящ се със спирт за горене. Води началото си от стопеното сирене - ястие, което пастирите си приготвяли в Алпите през дългите зимни вечери. В него топели късчета хляб, забодени на дълги дървени пръчки. Оригиналната и първа известна рецепта е от козе сирене във вино и брашно.

Фондю се приготвя в тържествени дни или в свободното време, когато никой не бърза. Около масата се събира цялото семейство. Най - важният момент в приготвянето на фондюто е настроението и чувството за сплотеност на трапезата.

 


Фондю
Днес фондюто е любима рецепта не само за утоляване на глада, но и за забавление в цял свят. Въпреки че основните му и най -традиционни съставки са хляб и сирене, има и богато разнообразие от други видове - с месо, шоколад, зеленчуци, морски дарове.Само по себе си приготвянето не е трудно. В съд с формата на супник се наливат 1,5 чаши бяло вино, което се затопля на спиртна горелка, в него се добавят 600 грама настъргани сирена, обикновено от два различни вида (най - често Грюйер и Ементал), които се разбъркват така, че да се разтворят във виното. Добавят се 3 - 4 ч. лъж. картофено брашно, разтворено във вино, което способства за сгъстяването на фондюто. Биха могли да се прибавят и крехки парченца месо. Използват се и различни подправки - индийско орехче, копър, кимион, пипер - в зависимост от вида на сирената. Преди да се налее виното в съда, той може да се намаже с чесън. След това всеки поставя парченце хляб на вилица с дълга дръжка, което потапя в топлото фондю.

В Швейцария фондю се консумира най - често като основно ястие. Поднасянето му е “върхът” на кулинарния етикет. То присъства в менютата и на най - изисканите ресторанти. Фондюто се сервира, докато още ври и се поддържа топло от така нареченото Решо (Rechaud) или газова горелка. Хапка хляб се набожда върху вилицата за фондю, тя се потапя в сместа и се разбърква. При изваждането и вилицата се завърта леко над съда, така че сиренето да остане върху хляба и леко да се охлади.

Похапването на фондю може да прерасне и в игра. Този, който изтърве хлебчето си вътре в общия съд, трябва да почерпи останалите с бутилка вино. Обикновено с фондю се пие бяло вино или черен чай. Много швейцарци напояват хапката с Кирш (вид ракия), преди да я потопят във фондюто. Вместо хляб, във фондюто могат да се топят и зеленчуци, нарязани на малки парченца.

ZadBara.com
Фондю
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg