Food and Beverage
hotelierite.net

Хайвер

Черният хайвер е символ на изисканост, изтънченост, благополучие и е всепризнат афродизиак. В миналото е бил храна достъпна само за кралски особи и дори в Персия обикновените хора са били под угрозата да загубят ръката си, ако посегнат към черните перли. Популярна е историята за гостуването на кралят слънце Луи XV в Русия, който страшно се обидил, когато Петър велики го нагостил с черен хайвер и дори хвърлил храната в лицето на руския император. Днес истинският качествен черен хайвер е по джоба на по-заможните клиенти и се предлага  единствено в изисканите ресторанти. Поднасянето му обикновено се превръща в цяла церемония.
Хайвер
Хайвер
Най-скъп и качествен е руският и иранският хайвер от Белуга, Есетра и Севруга, видове есетри, които се ловят в Каспийско море. Русия и Иран са най-големите производители на качествен черен  хайвер в света. Ако говорим за законната търговия безспорен лидер е Иран с 50 000 тона годишно срещу 10 000 на Русия. Но за разлика от Иран където производството е монополно и се контролира от държавата, Русия изнася по нелегални канали 1 100 000 тона черен хайвер годишно. Есетровите риби са застрашен вид и поради приетите забрани за лов днес предлагането далеч не може да покрие търсенето на ценната стока. Алтернативата е изкуствено отглеждане в развъдници. Това обаче е една бавно възвръщаща се инвестиция, защото есетровите риби стават годни за хвърляне на качествен хайвер едва след като навършат 7 години. Днес лидери в това отношение са Саудитска Арабия и Франция. Цената на изкуствено отглеждания хайвер днес е близо 1500 евро за килограм, а истинският добит от волни есетрови риби от Кайспийско море надхвърля 3000 евро за килограм.

Ако искате истински да се насладите на вкуса на хайвера е най-добре е да го консумирате в чист вид върху препечена филийка с масло. Лимонът  придава свежест и формира експлозия от вкусове.  В руската кухня популярни  са блинчики с хайвер и заквасена сметана, Яйца „А ла рус” и други. В изисканите ресторанти по света освен самостоятелно хайверът се предлага и в различни "tapas"предястия, а също така се добавя за да придаде изтънченост на редица ястия, като се поставя на върха на пирамидата.  Металните и особено посребрените прибори влияят ня вкуса на хайвера и за предпочитане е  приборите да са от неутрални материали  - например костени, седефени. Традиционно подходящите напитки за хайвера са охладена водка и шампанско.


Хайвер
Хайвер
Хайвер

Веднъж отворен  хайверът трябва да се изконсумира максимално бързо, защото е нетраен продукт! В хладилник при температура от 3 градуса целзии можете да го съхранявате до 3-4 дни. Добре е  е бурканчето да се опакова във фолио, за да няма достъп на въздух, за да се запазят вкусовите му качества и да не изсъхва. Съхранение в фризер ще съсипе стуктурата на хайвера.

Хайвер

Добив на хайвер

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg