Food and Beverage
hotelierite.net

Как да продаваме вино

Какво трябва да знаем за да можем успешно  да продаваме вино

 

Виното е алкохолна напитка направена от ферментирал гроздов сок. В света има стотици сортове грозде, от които то се произвежда. Виното може да е направено само от един сорт или да е “купажно”, тоест смесено от няколко сорта грозде.

Етикета на виното е този от който черпим основната информация за него. Тя се дели на четири основни аспекта:

  1. Производител: Тук се визира избата(шатото), както и региона на отглеждане на гроздето. В повечето случаи избите са в непосредствена близост до масивите.
  2. Сортът грозде от който е направено виното. Ако е купажно сортовете могат да бъдат повече от два, като почти винаги един от тях е доминиращ.
  3. Годината на производство.Това е информация ,за която ценителите няма да пропуснат да попитат. Мога да ви дам пример с реколтата на Мерло Стамболово от 1987г., което се отличава от всички останали реколти с бледия си и ненаситен цвят-почти като розе, за разлика от други реколти от това вино, които притежават типичния рубинен цвят.
  4. Остатъчна захар. Според този критерии вината се делят на сухи, полу сухи и десертни.  

 

Едно добре представена винена листа трябва да съдържа всички типове информация за всяко едно от вината включени в него. Сервитьорите трябва да са наясно с тази информация, както и с наличностите в обекта.
Как да продаваме вино

За да може виното да стигне до своя краен адресат в ресторанта, а именно клиента е нужно да бъдат изпълнени няколко основни правила.

Виното трябва по някакъв начин да присъства в търговската зала. Може да бъде изложено в специална винена витрина, шкаф или рафтове. Много от ресторантите разполагат със специални за целта колички. Визуалният контакт провокира клиента, да разгледа колекцията отблизо, и когато това стане, почти винаги следва продажба. Тук е ролята на обслужващия персонал да покаже компетентност и познания в областта и да препоръча на колебаещия се, какво да си вземе. Когато клиента демонстрира увереност в избора си, по добре е да не му противоречим и да налагаме своето мнение. Това би могло да доведе до конфузни ситуации, ако впоследствие не му хареса виното, което е взел по ваше настояване.

За предпочитане е винената листа да е отделно от менюто с храни и да съдържа основните три компонента информация за всяко едно вино, а именно изба и регион, сорт грозде, година на производство.

Сподели
Как да продаваме вино
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg