Food and Beverage
hotelierite.net

Най популярните сортове грозде от които се прави вино

Най популярните сортове грозде за вино
Ето накратко за най -популярните сортове грозде от които се прави вино

Зинфандел  често се казва, че е това е червеният сорт на Калифорния (САЩ)

Каберне фран-произход Франция. Масиви в Южна България. Купажира се с  Каберне Совиньон и Мерло без да бъде доминиращият сорт.

Каберне Совиньон безспорно е коронованият цар на червените сортове. Наричан още ''завоевателят'' заради факта, че много често най-различни сортове биват изкоренени, за да бъдат заменени именно с Каберне Совиньон. Разпространен абсолютно в цял свят този сорт много добре си взаимодейства с дъбовото дърво, ето защо вината често прекарват различни периоди от време в дъбови бъчви.

Карменер Този сорт се отглежда основно в Чили. Смята се че е братовчед на известният сорт Мерло.

Мавруд  Типичен български, червен сорт с висока захарност, къснозреещ, но за съжаление не е устойчив на студ. Отглежда се предимно в югозападна България, но присъства и в други райони. Вината направени от него са с високо алкохолно съдържание, плътно тяло, добри танини и киселинен баланс. Цветът е наситено рубинен и наситен. Когато вината се оставят да отлежат в дъбов съд резултатът е повече от добър - получават се плътни вина с комплексни аромати и мек хармоничен вкус.

Малбек –произход югозападна Франция, въпреки че често почитателите на вината от този сорт биха посочили Аржентина за негова родина където днес се правят най-добрите сортове отличаващи се  с плътен пурпурен цвят, вкусове и аромати на червени плодове и мека, много приятна танинова структура. Във Франция  малбек се използва като купажен сорт със Мерло, Каберне Сoвиньон, Каберне Фран и Пети Вердо в района на Бордо. И до днес   в  района на Каорс-Франция изискването за купажните вина е да са направени с най-малко 70% Малбек.

Мерло световен лидер сред червените сортове. Вината направени от Мерло могат да се консумират и по-млади, благодарение на типичната за сорта мекота, но имат огромен потенциал за стареене, като някои от най-известните вина в света са направени от 100%  Мерло и отлежават десетки години - Шато Петрус (Chateau Petrus) е може би най-известният пример за такова вино.

Небиоло е червен италиански сорт носещ името си  заради мъглата характерна за района на Пиедмонт (Италия) - "небиа" (nebbia) на италиански означава мъгла. Небиоло се свързва с вината Бароло (Barolo), Барбареско (Barbaresco). Тези вина са с голяма плътност, високо алкохолно съдържание и изключителна комплексност.

Пинотаж е червен сорт от Южна Африка и е създаден през 1925 година, чрез кръстоска между Пино Ноар (Pinot Noir) и Синсо (Cinsault). Изключително популярен сорт за Южна Африка. Отглежда се също в Калифорния (САЩ) и Нова Зеландия.

Пино Ноар -червеният сорт, благодарение на който са направени някои от най-известните и съответно едни от най-скъпите вина от Бургундия

Рубин - червен сорт получен в България чрез кръстосването на италианският сорт Небиоло и френският сорт Сира. Сортът е раннозреещ и достига добри захарни нива. Вината, които се правят от този сорт се отличават с изключителен рубинов цвят, плътни и едновременно меки танини.

Санджовезе е един от двата най-качествени сорта в Италия заедно със сорта Небиоло. В Тоскана той е основният червен сорт. Един от най-популярните клонове на Санджовезе Гросо е Брунело ( "брунело" буквално преведено от италиански означава малък и тъмен), който носи името си от тъмнокафявият цвят на кожата на гроздeто. От него се правят така популярните вина ''Брунело ди Монталчино'' (Brunello di Montalcino). Санджовезе е основният сорт на тосканските вина ''Кианти'' (Chianti), но въпреки това за получаване на DOCG статус трябва да се купажира с други сортове, дори и с бели

Сира (Шираз) е сорт познат много отдавна, но с изключително нарастваща популярност през последните двадесетина години. Най-големите насаждения от този сорт са във Франция. Особено голям дял за своята  популярност ширазът дължи на вината направени в Австралия. Младите вина от този сорт имат характерни тонове и много плътен цвят, с лилавеещи нюанси, а виното е тежко и с висока плътност. Подходящи за отлежаване. 

Широка мелнишка лоза – Този червен сорт е разпространен само на територията на България и то само в някои югозападни региони – Сандански, Мелник, Петрич, Хърсово. Сортът е познат и под името Мелник.Популярни бели Сортове

 

Гевюртцтраминер (Траминер) На немски "Гевюрц" означава пикантен и вината направени от Гевюрцтраминер се характеризират със запомняща се пикантност, свежест и  цветни аромати 

Мускат - Вината направени от Мускат са с характерни аромати и вкусове на свежо грозде,  мускус и лека приятна парфюмираност

Ризлинг - произхожда от Германия. Вината направени от ризлинг се характеризират с добра киселинност и високо захарно съдържание и поради това имат изключителен потенциал за отлежаване

Савиньон блан високо ценен бял винен сорт. От гроздето му се приготвят висококачествени сортови и купажни бели сухи, полусухи и сладки вина, които се отличават с прозрачен жълтеникаво-зелен цвят, свеж и хармоничен вкус и аромати на сено, тропически плодове и цариградско грозде. Вината се пият предимно млади, но имат потенциал да отлежават.

Шардоне безспорно е царят на белите сортове. Популярността му е толкова голяма, че за любителите му е достатъчно на етикетът на виното им да пише магическата думичка ”Шардоне” и това е напълно достатъчно за да ги накара да поръчат и консумират виното. Произвежда се от векове в Бургундия, Шампан, Шабли. Днес масиви има по цял свят.

Мискет - български бял сорт, който е получен в резултат от кръстосването на сортовете Димят и Ризлинг. Въпреки името си, което е доста близко със това на сорта Мускат двата сорта нямат почти нищо общо помежду си. Най-известните вина направени от този сорт са от района на розовата долина, а по-точно от  района на Карлово.

Пино Гри( Пино гриджо) –бял сорт грозде от което се създават стилни, леки сухи вина. Широко разпространено в Италия и Франция

Сподели
Най популярните сортове грозде за вино
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg