Food and Beverage
hotelierite.net

Шампанското, култура и начин на сервиране

Шампанското- култура и начин на сервиране

Шампанското е вино от висока класа с богата и интересна история. Произвежда се още преди пет века и според една от най-популярните легенди,  е дело на  френският монах –  Дом Периньон. До края на живота, основният му проблем бил, че не разполагал с подходящи бутилки, в които да съхранява пленителната напитка. През средновековието шампанското добива славата на изключително фино, класно и луксозно питие, достъпно само за кралските особи и високите слоеве на обществото. Името Шампанско се е превърнало в символ на престиж, лукс и класа. За него Наполеон казва:Заслужаваш го, когато си спечелил. Нуждаеш се от него, когато си загубил.“ Според думите на мадам ПомпадурШампанското е единственото вино, което оставя жената красива, дори след като изпие чашата до дъно.

Фирменото название „Шампан“ (фр. Champagne) е защитено и се отнася за вина, произведени само в тази провинция и съответстващи на традицията и стандарта.Най-подходящите сортове за производство са Шардоне, Пино ноар и Пино мьоние.

Сред водещите марки в света са :

Moet&Chandon (Мое&Шандон) луксозната им марка  Dom Perignon е станало мерило за качество  и спокойно може да отлежава 30 и повече години.

Veuve Clicquot Ponsardin (Вьов Клико Понсарден)

Gosset (Госет) - най-старата винарна в Шампан, основана през далечната 1584 година

Laurent-Perrier (Лоран-Перие)-  носител на титлата "Grandes Marques" на Шампан

Mumm (Мъм)- не е от най-престижните изби носещи титлата "Grande Marque", но определено е една от най-популярните марки в цял свят

Louis Roederer (Луи Рьодерер)- изба с над двеста годишен опит  носител на титлата "Grande Marque". Най-известният им продукт е престижното кюве  "Cristal de Roederer". Луксозно шампанско, което е било създадено специално за руският цар Александър Втори през 1876 година. Лесно се разпознава по прозрачната си бутилка, което е много необичайно при производството на шампанско.

Отваряне на шампанско

Шампанското се сервира добре охладено  около 7-8 градуса. След изваждането от хладилника не бива да се правят резки движения с бутилката. Това може да доведе до образуването на силна пяна по време на отварянето.

Отстранете фолиото обвиващо тапата  и хванете бутилката за гърлото с лявата ръка, така че палецът ви да е на върха на тапата. С дясната ръка внимателно развийте металната кошничка. През цялото време  палецът ви остава на върха на тапата.

Държейки гърлото на бутилката и тапата с лявата ръка, с дясната ръка хванете бутилката за дъното и започнете внимателно да я  завъртате. Запомнете - не дърпате и не завъртате корковата тапа, а завъртате бутилката до изваждането на тапата. Отварянето следва да става възможно най-тихо - вместо изпукване при отварянето да се чуе само леко изсъскване. Разбира се изключение се прави по желание на клиента  при специални случаи.

Наливането в чашите е препоръчително да става под ъгъл за да не се разгазира и излиза от чашата. Разбира се това правило не важи, когато чашите са на масата на клиента.

Препоръчва се  шампанското да се сервира в чаши с тесен отвор, за да се запази газираността му за по-дълго време. В шампанското никога не се слага лед.

Сподели
Шампанското- култура и начин на сервиране
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg