Food and Beverage
hotelierite.net

Изповедта на един сервитьор

Едмонт Живанкин
Изповедта на един сервитьор


Когато бях съвсем млад, получих първата си работа като шофьор, но скоро разбрах, че това не е за мен. Реших да сменя професията си и започнах работа, като сервитьор в малък уютен ресторант разположен в центъра на нашия град. Не бих казал, че беше лесна работа, но аз бързо превъзмогнах първоначалния стрес и влязох в ритъм. Харесвах колегите си и те станаха, като второто ми семейство. Ходех с удоволствие на работа, така че останах там повече време отколкото планувах първоначално. Професията сервитьор ми даде много ценни уроци за живота, които и до днес ми помагат в различни ситуации. В тази кратка статия искам да споделя някои от нещата, които научих, като разбира се нямам намерение да бъда изчерпателен, нито пък да ангажирам когото и да е с моето мнение. То е субективно, но в същото време се базира на реални преживявания.

Сервитьорът няма право да бъде в лошо настроение. Дори и да има лични проблеми или пък клиента, когото обслужва да е  ужасен тип, той трябва да превъзмогне личното его и да прояви професионализъм. По този начин човек се научава да контролира емоциите си и да избира правилен начин на поведение в различни житейски ситуации.

Сервитьорът трябва винаги да е усмихнат. Тази професия ме научи да се усмихвам, когато общувам с хора, дори и те да не ми отвръщат със същото. Усмихвам се независимо дали вали дъжд или времето е горещо, независимо дали тая в себе си някакви свои грижи или пък денят ми е бил лек. 

Сервитьорът трябва да бъде прагматичен и ясен в общуването си с гостите. Само по този начин той ще си спести излишно тичане и хабене на нерви. Помислете само, колко полезно е това във всяка свера на живота.

Динамиката на работата, често  поставя сервитьора  в ситуации, когато напрежението взема връх и той трябва да запази самообладание. Професията формира качествен самоконтрол, който помага за преодоляването на проблемите и намалява стреса.

Сервитьорът трябва да умее да прави  правилна преценка, какъв подход да избере в общуването си с гостите. Винаги е хубаво да опознаваш хората, да разговаряш, но не бива да се прекрачва определена линия. Тя е различна за всеки гост и тази професия помага да станеш добър психолог. Научаваш се да разчиташ езика на тялото. 


Професията сервитьор ми помогна да оформя своя характер и да бъда това, което съм днес – съобразителен и отговорен.  А всъщност, като се замисля, когато човек обича работата си...всяка една професия може да бъде негово призвание.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg