Food and Beverage
hotelierite.net

Качества

Чаят  е тонизираща и ободряваща напитка, поради наличието на алкалоида таин. Има високо съдържание на витамин С и е силен антиоксидант.  Намалява стреса, влияе благоприятно на сърцето и организъма като цяло и въздействието му за разлика от кафето е по дълготрайно.

Основни видове чай

Зелен чай

Зеленият чай се получава след термична обработка на зелената  листна маса. Така се неутрализират  ензимите и се пресича възможността за ферментация. При производството на зеления чай се конкурират две самобитни техники, две големи традиции: китайската и японската. Те се отличават главно по приложените методи и средства за сушене на листната маса. Традиционните китайски кооперативи предпочитат сушене чрез сух въздух. За сравнение, японската чаена индустрия работи изключително с гореща пара.


Основни видове чай

Черен чай

За разлика от типичната за далекоизточната цивилизация напитка - зелен чай – европейците култивират своето разбиране за  чаеното растение под формата на черен чай.

Производството на черен чай минава през шест етапа. Набраните листа се разстилат в просторни, добре проветриви помещения и се оставят да увехнат. Следва навиване на листата, което става на ръка или на машина в зависимост от желаното качество на чая, като целта е да се наруши клетъчната стена на растението и да прокапят соковете му. При вехненето и навиването в листата започва процес на ферментация. Сушенето е предпоследният етап от производството на черния чай. Следва сортиране чрез сито на обработените листа.
Различaват се четири качества черен чай - едро-листният чай от цели листа - Leaf Tea е най-доброто качество. След пресяването през най-едрото сито се получава така нареченият Broken Tea, отново едро-листен чай, но чийто листа са начупени на две или три части. Третото качество са остатъците от надробения чай, наречени Fannings. И последното, четвърто качество, е наречено прах - Dust.
Сигурно сте виждали и определени абревиатури, специфициращи качеството на чая (OP, BOP, FTGFOP). Без  да влизам в детайли, ще кажа само, че тук логиката е обратна на тази при коняка: колкото повече букви, толкова по-високо качество.

Основни видове чай
Основни видове чай
Сподели
Основни видове чай
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg