Food and Beverage
hotelierite.net

Приготвяне на чай

Важно при приготвянето на чай е правилото «вода върху чай», никога обратното. Чаят се поставя в желания съд и след това се залива с вода. Необходимо е при запарване на едро-листен или надробен чай да се осигури достатъчно място на листата чрез подходящи по големина филтър или цедка, за да могат те пълноценно да се развият в чашата или каната. За приготвянето на една нормална чаена чаша от 200 мл. са нужни 1,5 - 2 гр. чай. При приготвянето в кана определящ е броят чаши, за които се запарва чаят, като се прилага същото правило. За мярка се използва една чаена лъжичка, като се съобразява едрината на листата - едро-листен, надробен или Fannings. За едро-листен чай е нужно лъжичката да е препълнена. За Broken Tea тя трябва да е само с връхче, а за Fannings е нужно лъжичката да е равна.


Приготвяне на чай

Зелен чай, запарен две минути, е богат на таин и следователно -  силно ободряващ. След 2-та минута от листата започват да се отделят останалите полезни вещества - танини, витамини и антиоксиданти. От втората до третата минута отделените от листата таини започват да се свързват със останалите вещества и зеленият чай губи част от своята ободряваща сила, като за сметка на това придобива познатия приятно тръпчив вкус. При запарване над 3 минути таинът в чая напълно се разгражда и при продължаващото отделяне на останалите полезни вещества от листата горчиво-тръпчивият му вкус става силно изразен.

Разликите при приготвянето на черен чай не са големи, но са от значение.  Времето за запарване за чай, богат на таини, е 3 минути. Характерният тръпчив вкус и богатството на аромати на черната напитка се постигат в рамките на 3 до 5 минути запарване. След 5-ата минута чаят става осезаемо по-горчив, като се добавя една много приятна тръпчиовст като послевкус.  

За подслаждане на зелен  чай се използва умерено количество бяла рафинирана захар, докато черният чай развива аромата си по-добре с кафява нерафинирана захар.

Тодор Тодоров 2011
Приготвяне на чай
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg