Food and Beverage
hotelierite.net

Earl grey - какво е Ърл грей и малко история

Earl grey - какво е Ърл грей и малко история


Противно на разпространеното убеждение, "Ърл Грей"( буквално преведено „Граф Грей”),  въобще не е сорт чай, нито пък е фирма производител. Всъщност, това е черен чай напоен с етерично масло, извлечено от кората на на бергамот (благоуханен цитрусов плод). Това създава силно ароматизиран, тръпчив и освежаващ чай, различен от другите черни чайове. Докато терминът  orange pekoe например, определя  качеството на чая, „Ърл Грей“ не е задължително гаранция за висококачествен чай. Тъй като вкусът на бергамота е доста силен, той често се използва да прикрие липсата на аромат от нискокачествен черен чай.


Важно е да се знае, че ако човек предпочита да пие своя чай чист от ароматни добавки, то за него Earl Grey ще бъде най-неподходящото предложение, защото бергамота доминира над  всички останали аромати. Разбира се, този вид чай има своите милиони почитатели по света и всички големи производители на чай в света задължително го предлагат в своето портфолио.

Earl grey - какво е Ърл грей и малко история
БЕРГАМОТ
Earl grey - какво е Ърл грей и малко историяИмето си чаят дължи на граф Чарлз Грей (1764–1845), британски министър-председател през 30-те години на 19 век. На него се признава заслугата за създаването на тази чаена смеска, като най-достоверната история твърди, че по време на едно свое посещение в Китай  той изпробвал чай с бергамот и взел рецептата за приготвяне.

Чарлз Грей е бил министър-председател в периода 1830-1834, през който е бил приет закона за премахване на робството в Британската  империя, но този факт се знае от малко хора, а в същото време всеки е опитвал или поне е чувал за чудесния чай носещ неговото име.

Earl grey - какво е Ърл грей и малко история
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg