Растението чай
Растението чай (Camelia Sinensis) представлява вечно зелен храст, поддържан на височина 80-100 см. Използват се листата на храста, като на ръка се берат само най-младата пъпка и двете листенца след нея (one but and two leafs). Този метод гарантира най-доброто качество на чая.
Обработката след брането е определяща за получаването на трите основни групи чай: зелен, черен и оолонг (полу-ферментирал). За разлика от кафето, което се транспортира сурово и се обработва до крайния продукт едва в държавата-потребител, чаят се подготвя директно на плантацията в страната-производител и се експортира като готов продукт.
Както е видно от графиката - най-голям производител в света е Китай, следван от Индия и така нататък.
Плантации Асам
Те са разположени от двете страни на поречието на Брамапутра, на височина до 800 метра. На практика това е най-големият чаен район в света наброяващ 2000 градини, всяка с площ около 1000 хектара. Тропическият климат благоприятства отглеждането и производството на силен и ароматен чай. Тук е съсредоточено производството на повече от половината чай в Индия.
Те са разположени от двете страни на поречието на Брамапутра, на височина до 800 метра. На практика това е най-големият чаен район в света наброяващ 2000 градини, всяка с площ около 1000 хектара. Тропическият климат благоприятства отглеждането и производството на силен и ароматен чай. Тук е съсредоточено производството на повече от половината чай в Индия.
Прочутите плантации на Даржилинг
Не по малко популярен е Даржилинг. Тези плантации се намират в подножието на Хималаите на границата между Индия и Непал и се разпростират на 19 000 хектара на средна надморска височина 1600 m. В тях неуморно работят 52 000 работници за да осигурят да има достатъчно от този уникален чай по целия свят.
Не по малко популярен е Даржилинг. Тези плантации се намират в подножието на Хималаите на границата между Индия и Непал и се разпростират на 19 000 хектара на средна надморска височина 1600 m. В тях неуморно работят 52 000 работници за да осигурят да има достатъчно от този уникален чай по целия свят.
Шри ланка - Ceylon
Прочут е чаят произведен в Шри ланка – по-известен като Цейлон. Страната с право може да се нарече TEA-Contry, тъй като дълги години държи 23% от световния пазар. Днес тя е четвъртият по обем производител в света. Чаят генерира 12 % от БВП на страната и в тази индустрия работят повече от един милион души. Цейлонският чай е запазена марка с изключителни качества и е в основата на популярната смеска English breakfast.
Прочут е чаят произведен в Шри ланка – по-известен като Цейлон. Страната с право може да се нарече TEA-Contry, тъй като дълги години държи 23% от световния пазар. Днес тя е четвъртият по обем производител в света. Чаят генерира 12 % от БВП на страната и в тази индустрия работят повече от един милион души. Цейлонският чай е запазена марка с изключителни качества и е в основата на популярната смеска English breakfast.
Гост 19 Февруари 2018г.
Много полезна статия...