Мексиканската кухня
Мексиканска кухня ( Gastronomía de México) е общото название на националната кухня на Мексико , представляваща сама по себе си синтез от ацтекски и испански кулинарни традиции.
Основните продукти в кухнята на Мексико са: боб, царевица, домати, картофи, чушки ,свинско и пилешко месо и други. Царевицата е традиционно зърно в Мексико, като се консумира прясна, и като компонент в редица ястия и салати. Най-много се използва обаче за направата на тесто за „tamales“ - популярни мексикански питки, „gorditas“, както и много други тестени изделия на царевична основа.
Влиянието на испанската кухня оказва влияние във формирането на местните ястия и в мексиканската кухня като цяло.
Основата съставка на кухнята на Мексико е питката Тортиля(на испански език - Tortillas) (направена традиционно от царевично брашно с подправки, сред които първо място заемат чушките чили (визитна картичка на мексиканската кухня) и салцата.
От тортиля се приготвят различни, завити с пълнеж ястия бурито, чимичанги и енчилада. Те се поднасят към салати от плодове и зеленчуци, най-характерен от които е Гуакамоле(пастообразен сос от авокадо с добавени домати, лук,чушки и серано).
Сред най-популярните рецепти са "Чили кон карне","Буритос",Енчелада, Касадия ,Пиле фахитас, Начоси ,ястия с гуакамоле и още много други.